The Hague University

Students advise housing corporations on renovation

A group of second-year Architecture and Construction Engineering students of The Hague University of Applied Sciences contributed their renovation ideas for two projects of the Staedion and Woonbron housing corporations (in The Hague and Delft, respectively), with a spotlight on improving the energy performance of these buildings.

Half of this second-year group, comprising twenty-one students, worked together as a team to compile fictional advisory reports on the Het Rode Drop area in The Hague, in collaboration with Staedion. Het Rode Dorp (‘the red village’), located just 200 metres from the Hollands Spoor railway station, is an old and distinctive neighbourhood. Built in 1874, the neighbourhood comprises 127 very small labourer’s cottages, to which many changes have been made in the almost 140 years since Het Rode Dorp was erected. The most recent renovations were carried out in 1980.

Instead of choosing to demolish the antiquated cottages, Staedion decided to turn Het Rode Dorp into a student campus. With The Hague University of Applied Sciences within walking distance the proposal would be ideal!

Walkways would be attached to the back of half of the cottages still standing, through which the students living on the upper storey can access their one-room flats. The main advantage to the walkway alternative is that the tenants living on the upper storeys would not need to share a front door with the tenants living below and that the interior staircases could be taken out.

Replacing the wooden floor on the ground floor with a special combination floor, providing the brick exterior walls with interior insulation, installing a high-efficiency boiler, replacing the window panes with high-efficiency ++ glass and better insulating the roof would result in the cottages being awarded an Energy Label B.

The renovated cottages could then be leased for a period of 40 years. Within walking distance of The Hague University of Applied Sciences, Het Rode Dorp will become a pleasant and distinctive student campus where many students at The Hague University of Applied Sciences will enjoy living.

The team of lecturers supporting the initiative, composed of B. Kranenburg, J. Parlevliet and S. v.d. Meulen, has indicated wishing to offer this elective unit of study to their students again next year.

We would like to thank H. Segijn (Staedion), J.W. Meijer (Staedion), Peter van Hemmen (Woonbron) and M. Wiegman (Poptahof Project Leader) for their contributions.

­­The best project team presented an alternative plan which would make the flats accessible through a walkway.